Ajkai „Fekete István emlékverseny”

Az idei évben is hivatalosak voltunk, az ajkai Kistérségi Körzeti Csoport és az ajkai Látássérült Klub szervezésében, immár 15-ik alkalommal megrendezésre kerülő, országos „Fekete István emlékversenyre”. Mi Veszprémiek, nem játékos csapatként érkeztünk Ajkára, csak nézőként, hallgatóságként, illetve jómagam a tisztelt zsűri tagjaként is, mivel elnökasszonyunkat helyettesítettem. Ezáltal ugyanakkor, egyesületünket is képviseltem a rendezvényen.


Az országos vetélkedő nyitányaként, az ajkai Látássérült Klub tagjai kedveskedtek egy kis humoros jelenettel az egybegyűlteknek. Ezt követően méltatták az elmúlt 15 évet. Megemlékeztek a kezdetekről, és az egész vetélkedőt megálmodó, és életrehívó Németh Mártáról, az egykori Kistérségi Körzeti vezetőről, illetve Látássérült Klub megalapítójáról, aki szintén jelen volt ezen a jeles napon. Az izgalmas verseny előtt még utoljára, Benkő Imre, ajkai látássérült sorstársunk szép szavalatát hallgathattuk meg. Aztán elkezdődött a játék. A mostani megmérettetésen, 8 csapat versenyzői mérhették össze tudásukat. A csapatok. Kettő Zala, kettő Tatabánya, Győr, Gyula, Ajka, és Nagykanizsa. Felkészülni, Fekete István „Őszi vásár” című művéből kellett. Zsűritagként azt tapasztalhattam, hogy a résztvevő csapatok mindegyike, szinte száz százalékos teljesítményt nyújtott a kérdések megválaszolásakor, így valóban nehéz döntés elé állítva a zsűrit. Holtverseny kialakulása miatt, a  második és harmadik hely eldöntése érdekében, újabb pótkérdések megválaszolására volt szükség. De még így is csak két forduló után dőlhetett el  a kűzdelem. A végső sorrend tehát. Első helyezett Ajka csapata lett. A második, és harmadik helyért Zala megye két csapata versengett. Tehát a dobogó második és harmadik fokára is Zala megye állhatott fel.
A vetélkedő zárásaként, kiosztásra kerültek a díjak, valamint az alkotókörünk által készített kis ajándékcsomagok. A szervezők megköszönték a csapatoknak az aktív részvételt, a zsűrinek a kitartó munkát, a segítőknek, szponzoroknak, a helyet biztosító intézménynek, és minden közreműködőnek, hogy általuk ismét megvalósulhatott, ez a színvonalas, országosan népszerű, szép hagyományt őrző, kulturális irodalmi rendezvény.
Mindenki számára ebéd következett, majd koszorúzásra került sor, Fekete István emléktáblájánál. A nap lezárásaként, zenés együttlétre invitálták a résztvevőket. Mindent egybevéve, egy nagyon kellemes és tartalmas napot tölthettünk el Ajkán.

Akadálymentes beállítások