Együttműködési megállapodást kötött a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete a Laczkó Dezső Múzeummal.

A súlyosan látássérült, vak emberek számára egészen más csatornán érkeznek az információk az élményszerzéshez, a tanuláshoz, mint általában. Az emberek többsége az információk 80 %-át a szemén keresztül fogadja be, látássérültként így különösen hátrányos helyzetben van az ember egy múzeumban, ahol általában a “mindent a szemnek, semmit a kéznek” elve érvényesül.

Ezért különösen fontos a látássérültek számára  a speciális tárlatvezetés, ahol a szokásosnál lényegesen több szóbeli információt nyújtanak a múzeum szakemberei a kiállított tárgyakról, alkotásokról.

Mindenki számára élmény, ha anekdotákkal, kis történetekkel tűzdeli meg a tárlatvezető a kiállításról szóló információhalmazt. Érdekessé, könnyebben megjegyezhetővé válik az az ismeretanyag, ami valamilyen más módon is rögzülhet idegrendszerünkben, pl. megtapinthatjuk a formáját, anyagát, azaz személyes kontaktusba kerülünk a kiállítás anyagával.

Tehát egy kiállításra mindkét félnek fel kell készülnie.

A Lackó Dezső Múzeummal kötött együttműködés arra szolgál, hogy segítsük egymást abban, hogy minél több művészeti, illetve történelmi élménnyel gazdagodhassanak a súlyosan látássérült emberek is. A két szervezet kiemelt feladatának tekinti szakmai kapcsolatuk elmélyítését, közös célokat fogalmaznak meg.
Az Egyesület munkatársai rávezetik, felkészítik a tárlatvezetőket a látássérültekkel való találkozásra, kommunikációra, és propagálják sorstársaik körében a Lackó Dezső Múzeum kiállításait.

 

Akadálymentes beállítások